Verlof aanvragen
Verlof aanvragen
De wet biedt de mogelijkheid om extra verlof op te nemen. Dit kan alleen onder strikte voorwaarden. Je dient hiervoor een verlofaanvraag indienen bij de directeur. Deze verlofaanvraag kun je
hier downloaden. Dit formulier dien je op tijd in te leveren De directeur beoordeelt of je toestemming krijgt voor verlof.
Extra verlofdagen
Extra verlofdagen (mininaal 2 weken van te voren aanvragen) krijgt een kind alleen als er 'gewichte omstandigheden' zijn.
Dit zijn; huwlijk van bloedverwanten tot en met de derde graad, ernstige ziekte oef overlijden van een ouder of familielid, 12,5-, 25-, 40- of 60 jarig huwelijksjubileum van (groot)ouders, verhuizing, wettelijke verplichting die niet buiten de normale lestijd kan plaatsvinden. Over elke andere situatie moet de directeur oordelen. De leerling krijgt hooguit 10 verlofdag per schooljaar. Denk je dat het er meer worden? Dan dien je (minimaal 4 weken van te voren) een verzoek in te dienen bij de leerplichtambtenaar. Dit kun je via de directeur doen.
Vakantie
Op extra vakantieverlof buiten de schoolvakanties om (minimaal 8 weken vna te voren aanvragen) heeft een leerling niet zomaar recht. Hij of zijn komt hiervoor in aanmerking als; een van de ouders seizoensgebonden werk doet en aantoont (bijvoorbeeld via een werkgeversverklaring) dat -door de aard van het beroep- extra vakantieverlof nodig is of er (zeer) bijzondere persoonlijk of sociale factoren spelen waardoor extra vakantieverlof gewenst is. Dit verlof mag eenmaal per schooljaar worden gegeven voor ten hoogste 10 dagen; die dagen mogen niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.
De wet schrijft verder voor wanneer een verzoek om extra verlof geweigend moet worden bijvoorbeeld als:
-De vakanties van de kinderen binnen één gezin niet gelijk lopen of als jullie enkele dagen eerder willen afreizen/terugkeren om de drukte te mijden,
-Een familielid of ander dierbare de leerling uitnodigt voor een vakantie 'onder schooltijd' of omdat de leerling bepaalde familieleden heel lang niet heeft gezien,
-Er alleen een vakantie buiten de gewone vakantie mogelijk is, omdat jullie er te laat bij waren of omdat er al geboekt is zonder eerst de school om toestemming te vragen,
-Jullie een lang weekend weg willen of buiten het seizoen op vakantie willen gaan. Hierbij gelden een aantal uitzonderingen die je in de leerplichtwet terug kunt lezen.
Ontheffing
In het schoolplan staat ons onderwijsaanbod omschreven. Dat programma – met inbegrip van alle onderwijsuren geldt voor al onze leerlingen. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor ontheffing van (een deel van) het aanbod wenselijk is. Het kind:
- doet aan topsport,
- krijgt op regelmatige tijden externe remedial teaching vanwege leer- of ontwikkelingsproblemen,
- of kampt met medische problemen.
Verder kunnen religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen reden zijn om aan bepaalde schoolactiviteiten niet mee te doen.
Ontheffing wordt schriftelijk aangevraagd bij de directeur. In deze brief meld je de (gewichtige) reden van het verzoek, geef je aan om welke lessen het gaat, wat het kind gedurende die tijd doet en welke personen (naam en bevoegdheid) daarbij betrokken zijn.
Het is aan de directeur of het verzoek tot vrijstelling wordt gehonoreerd (zie artikel 13 en artikel 41.9b. van wet op primair onderwijs).
De bedoeling is bovendien dat je zoekt naar compensatie van de uitgevallen lessen. De school wil je bij dit laatste graag helpen. De afspraken die jij als ouder en wij als school maken, melden we vervolgens bij de onderwijsinspectie.